Ask HiltiAskLearnArticles
Ask Hilti

PROFIS Engineering - Leuning ontwerp

10 maanden geleden

Eenvoudig, conform richtlijnen en materiaalbesparend

PROFIS Engineering,Leuningontwerp,Leuningberekening,Ankerberekening

90

De PROFIS Engineering leuningmodule maakt maatwerk mogelijk voor constructeurs en staal/metaaltechnici die meerdere leuningtoepassingen met verschillende verbindingstypen willen ontwerpen.
 
Leestijd: 8 minuten

De PROFIS Engineering leuningmodule houdt rekening met een realistische belastingsverdeling - bepaald door Dlubal simulaties of belastingsbepaling met CBFEM - en volgt een plastische ontwerpbenadering volgens de Eurocode. Dit geeft u als gebruiker niet alleen de mogelijkheid om uw profieldiameters en -diktes te reduceren, maar u kunt vaak ook profiteren van besparingen aan de ankerplaat- en ankerzijde. Dit kan leiden tot verdere voordelen door vermindering van de verzinkingsinspanning en de installatiekosten.
 
Snel en intuïtief een compleet leuningontwerp uitvoeren met alle relevante verificaties volgens Eurocode. PROFIS Engineering voert alle vereiste structurele verificaties uit - inclusief de knikverificatie die niet kan worden verwaarloosd voor vlak staal.


Door de realistische belastingverdeling en de volledige benutting van de Eurocode-bandbreedte (plastische ontwerpbenadering) kan het aantal ankers en de hoogte van de profieldiktes in veel gevallen worden verminderd. Zo bespaart u met de leuningmodule tot 6-16€ per paal aan materiaal, arbeid en verzinkingskosten.


 
Met PROFIS Engineering ontwerpt u eenvoudig en snel leuningen, balustrades of trappen. De eenvoudigste procedure is om de menutabs links van boven naar beneden door te klikken en de gevraagde parameters in te voeren - te beginnen met het tabblad "Toepassing".
 

 

1) Type toepassing
In PROFIS Engineering kunnen 6 basistypen toepassingen worden gedimensioneerd:

  • Vooraansluiting
  • Trap
  • Aansluiting op de vloerplaat
  • Frontale aansluiting op borstwering
  • Aansluiting op de borstwering
  • Aansluiting - onderkant betonplaat

 
Bovendien kunnen de verbindingstypen worden gedifferentieerd onder het tabblad Toepassing. Voor de frontale verbinding kunt u kiezen voor het direct lassen van de
verbinding van middenstijl naar ankerplaat met behulp van CBFEM of het direct lassen. De software laat per toepassingstype zien welke verbindingen mogelijk zijn.
 
Een andere belangrijke mijlpaal is de definitie van de basisgeometrie. Selecteer en definieer de tussenruimte, de hoogte en het verloop van uw stijlen. Met behulp van de optimalisatieknop kan de afstand tussen de stijlen worden aangepast aan de belasting.
U kunt de volheid van de leuningbekleding als percentage invoeren. Dit heeft vooral bij windbelasting een grote invloed. Er zijn 3 bekledingsopties: Volledig bekleed bijv. met glas, verticale en horizontale spijlen.

2) Selectie van staalprofielen
In dit tabblad kunt u stijl- en paalprofielen selecteren. De selectie bestaat uit vijf soorten profielen:

  • Vierkant staal
  • Rechthoekige buis
  • Vierkante buis
  • Rond hol profiel
  • Dubbel plat staal *NIEUW


Met PROFIS Engineering beschikt u hier niet alleen over een geometrische dummy, maar heeft u de mogelijkheid om zowel qua staalbehoefte als qua vormgeving te optimaliseren. Klik op de vooraf ingestelde afmetingen om nieuwe afmetingen te selecteren. Alle gangbare warm- en koudgewalste profielmaten zijn beschikbaar.

3) Invoer en toepassing van de juiste belastingen
In de PROFIS Engineering leuningmodule kunt u eenvoudig de optredende belastingen bepalen. Zowel de aangebrachte dode lasten, de opgelegde lasten als de liggerlasten die per belastingcategorie verschillen. Bepaal de windlasten op basis van het windgebied.
PROFIS Engineering gebruikt altijd de plastische ontwerpbenadering indien de diameter-profieldikte verhouding van de doorsneden dit toelaat volgens Eurocode 3 (EC3). Vlak staal wordt in EC3 buiten beschouwing gelaten. Vanwege de grote vraag heeft Hilti hier uitgebreide tests laten uitvoeren om de gebruiker in staat te stellen ook bij plat staal plastisch te ontwerpen. Dit kan handmatig worden geactiveerd.

4) Invoer geometrieën en ondergrond
In dit onderdeel bepaalt u - vergelijkbaar met de betonnen module - de toestand van de ondergrond.
Bepaal de betonsterkte, het type wapening, de dikte van de ondergrond en de randafstanden. Naast de boormethode kunt u ook bepalen hoe het koppel op het anker wordt toegepast (adaptief of handmatig).
 
5) Invoer van de afmetingen van de ankerplaat
Met PROFIS Engineering kunt u de geoptimaliseerde ankerplaatdikte weergeven en berekenen en inzicht krijgen in de spanningsverdeling in het 3D-beeld. De geoptimaliseerde ankerplaatdikte wordt bepaald op basis van de veronderstelling van een stijve ankerplaat en een spanningscontrole. Deze functie is niet beschikbaar in het ontwerp op basis van CBFEM.
Een ander voordeel is de absolute flexibiliteit van de 2D-editor. Naast de standaardgeometrieën kunt u ook zelf gedefinieerde vormen invoeren.
 
6) Selectie ankers
De ankermodule helpt u het juiste anker te kiezen. Via de filters of eigenschap beschrijvende tekens kunt u eenvoudig de beste ankers voorfilteren. Een goede tip is om altijd te beginnen met de knop "Bereken alle ankers" om alle mogelijkheden te verkennen.
Door het ankertype te selecteren, kunt u kiezen tussen verschillende ankermaterialen. Als u bij "Omgeving" "Buitengebied met windinvloed" hebt ingevoerd, worden alleen corrosiebestendige ankers weergegeven.
 
Conclusie
Met de PROFIS Engineering leuningmodule, zijn veelzijdigheid om zich aan te passen aan de door de gebruiker gedefinieerde situatie en zijn gebruiksgemak, beschikt u over het optimale hulpmiddel om arbeidstijd, staalkosten en ankers te besparen. Het plastisch ontwerp houdt rekening met de invloeden van niet-lineair materiaalgedrag bij het bepalen van de interne krachten. Het maakt hogere belastingen, smallere profielen en grotere tussenruimten mogelijk. PROFIS kiest waar mogelijk voor de plastische ontwerpbenadering om de gebruiker een ontwerp te bieden dat aan de richtlijnen voldoet, maar ook economisch is. Hilti heeft voor het vlakke staalontwerp enkele tests laten uitvoeren en biedt de gebruiker de mogelijkheid om handmatig te beslissen of het plastische of elastische ontwerp wordt gevolgd. Met de plastische ontwerpbenadering kan de gebruiker een geoptimaliseerd en economisch (qua materiaaldikte) ontwerp van de staanders en de leuning maken dankzij de geavanceerde modellering van de belastingverdeling.
 
Vond je het artikel goed?
Beoordeel het dan met een duim omhoog. Dit zal ons helpen om verdere relevante onderwerpen te identificeren.
 
Bent u nieuwsgierig geworden? Log dan nu in op de gratis ontwerpsoftware PROFIS Engineering.

No comments yet

Be the first to comment on this article!

Content is loading