Ask HILTIForumWebinarsArtikelen
Ask HILTI

3 tips om snel tot een ankeradvies te komen

over 1 year ago

Welke informatie moet aanwezig zijn om een ankerberekening uit te voeren?

chemische ankers,anker

200


Welke informatie is er precies nodig om een anker te kunnen berekenen? Voor het berekenen van onze ankers gebruiken wij onze eigen Hilti software Profis engineering. Hierin staan allerlei parameters die ingevuld dienen te worden om uiteindelijk een berekening te kunnen maken. Maar het begint altijd bij de basis, in essentie zijn er drie belangrijke zaken die je moet weten voor het berekenen van een anker. 
 
Leestijd: 3 minuten
Meer weten? Download ook de Fastening technology Manual

De context  
Als eerste is het belangrijk om te beschouwen wat de context is bij het plaatsen van een anker. Wat wordt er bevestigd? Waar wordt de bevestiging geplaatst? Uit de context kun je al een heleboel gegevens halen. Zo weet je of de verankering binnen of buiten toegepast wordt, hoeveel kracht er ongeveer op de ankers komt, en of dit misschien een statische kracht of dynamische kracht is (beweging of trillingen). Hiernaast is er vaak al een uitwerking hoe de verankering toegepast gaat worden. Hieruit wordt vaak duidelijk wat de configuratie van de verankering zal zijn. 
 
De ondergrond 
Een tweede gegeven wat belangrijk is voor de berekening is de ondergrond. Waar wordt het anker eigenlijk in geplaatst? De ondergrond bepaalt voor een heel groot deel of de berekening zal voldoen. De ondergrond maakt namelijk deel uit van de mogelijke faalmechanismes van de verankering. Denk hier bijvoorbeeld aan het uitbreken van een betonkegel. Hierbij is het nodig om te weten van welke beton kwaliteit de ondergrond is, en hoe dik deze is. 




Figuur 1: Voorbeeld van een ankerberekening


 

Belastingen 
Tenslotte is het belangrijkste gegeven de belastingen die op de ankers komen. Zonder belastingen kan er geen berekening worden uitgevoerd op de verankering. Immers kan er dan niet gecontroleerd worden of de verankering sterk genoeg is voor hetgeen er bevestigd wordt. De belasting kan per anker worden berekend of per voetplaat met meerdere ankers.  
Het is bij het bepalen van de belasting belangrijk om te weten in welke richting de krachten gaan. Gaat het bijvoorbeeld om een trek of afschuifkracht.  

 

Conclusie 
Voor het uitvoeren van een ankerberekening hebben wij meer informatie nodig over de context van de plaatsing van het anker, de ondergrond, en de belastingen die op de verankering komt. Mocht u zelf een ankerberekening uit willen voeren kunt u onze rekensoftware Profis Engineering gratis downloaden via de volgende link: profisengineering.hilti.com

Vond je het artikel leuk?
 
Beoordeel het dan met een duim omhoog. Dit zal ons helpen om verdere relevante onderwerpen verder te identificeren.
Meer weten? Download ook de Fastening technology Manual

No comments yet

Be the first to comment on this article!

Content is loading